Jadłospis
Od 06.05.2024 do 10.05.2024
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (06-05-2024) |
● Kapuśniak z jarzynami (9) |
● Spaghetti bolognese z makaronem pełnoziarnistym lub zwykłym, posypane żółtym serem (1, 7), kompot wieloowocowy ● Spaghetti wegetariańskie (1, 9) |
Wtorek (07-05-2024) |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) |
● Kluski na parze z sosem jogurtowym (1, 3, 7) ● Grillowany filet z kurczaka, ziemniaki, kiszony ogórek (7) kompot wieloowocowy |
Środa (08-05-2024) |
● Zupa z fasolki szparagowej z jarzynami (4) |
● Naleśniki z mąki mieszanej – pełnoziarnistej i białej z twarogiem i musem z truskawek (1, 3, 7) kompot wieloowocowy ● Pulpety z udźca z indyka w sosie własnym gotowane na parze z jarzynami i warzywami (1), kasza jęczmienna (7), kompot wieloowocowy |
Czwartek (09-05-2024) |
● Zupa pomidorowa z makaronem i jarzynami zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) |
● Filet z kurczaka w panierowany (1, 3), ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot wieloowocowy ● Ryż z warzywami |
Piątek (10-05-2024) |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (1, 6, 9) |
● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki (7), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem (1,7), kompot wieloowocowy ● Makaron z pomidorkami koktajlowymi i boczkiem (1,7) lub wersja wegetariańska z pomidorkami i fetą (1,3,7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)