Jadłospis
Od 06.05.2024 do 10.05.2024
Dzień | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek (06-05-2024) |
● Szynka gotowana*, jajko, pomidor, żółty ser (7), bułki grahamki (1, 6), chleb zwykły (1), masło (7), woda, herbata z cytryną, kakao (7) |
● Owoce i warzywa |
● Kapuśniak z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z makaronem pełnoziarnistym, posypane żółtym serem (1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Wafle ryżowe i owoce |
Wtorek (07-05-2024) |
● Bułki pełnoziarniste (1, 6, 7, 11), chleb zwykły (1) z dżemem truskawkowym lub miodem, serkiem homogenizowanym, jogurtem naturalnym (7), masło (7), pomidor, ogórek zielony, woda, herbata owocowa |
● Chrupki kukurydziane, owoce |
● Rosół z ryżem i włoszczyzną (1, 9) ● Filet z indyka gotowany na parze, kasza jęczmienna z warzywami pieczonymi (1), kompot wieloowocowy |
● Banany |
Środa (08-05-2024) |
● Kiełbaski na gorąco (6)*, ogórek kiszony, pomidor, pełnoziarniste pieczywo (1, 6), masło (7), woda, sok owocowy |
● Owoce i warzywa |
● Zupa fasolowa z jarzynami (9, 1) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z twarogiem i musem z truskawek (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z twarogiem i rzodkiewką (1, 7) |
Czwartek (09-05-2024) |
● Pasta z makreli, pasta z jajkiem (3, 7) pomidor, ser żółty (7),chleb pełnoziarnisty (1), masło (7), woda, herbata owocowa |
● Owoce |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (1, 6, 9) ● Filet z kurczaka w panierowany (1, 3), ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot wieloowocowy |
● Ciastka owsiane - wypiek własny (1, 3, 7, 8*, 6*, 5*) |
Piątek (10-05-2024) |
● Płatki pełnoziarniste (1, 5*, 8*, 7*) z mlekiem, pomidor, ogórek, chleb graham (1, 6), masło (7), woda |
● Owoce i warzywa |
● Zupa pomidorowa z makaronem i włoszczyzną (9) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki (7), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem (1,7), kompot wieloowocowy |
● Jogobella bez cukru (7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)